Kanvas, yelkenler, çadırlar, tahtalar (üstünü boyamak için, yani tuvalleri boyamak için kullanılır) ve ayakkabılar dahil olmak üzere birçok şeyde kullanılan kenevirden yapılmış kaba bir kumaş malzemedir. Kanvas ayakkabı, gündelik ayakkabı veya spor ayakkabının çok temel bir şeklidir. Kanvas saya ve kauçuk taban ile çok basit bir şekilde yapılmıştır. Kanvas ayakkabılar yüksek üst veya düşük üst olarak satın alınabilir ve isteyebileceğiniz hemen hemen her renkte mevcuttur. Özellikle çocuklar için üretilen bazı kanvas ayakkabılar üzerinde sevimli desenler de bulunur. Öte yandan, kanvas ayakkabılar çok fazla şok emme, yastıklama veya desteğe sahip değildir ve bu nedenle herhangi bir “kaldırıma çarpma” türü faaliyetler için uygun değildir. Koşuyorsanız, aerobik yapıyorsanız, tenis oynuyorsanız veya başka bir spor yapıyorsanız, o zaman dürüst bir çift spor ayakkabı alın ve kanvas ayakkabıları plaja veya arka bahçeye bırakın. Kanvas ayakkabılar eğlenceli, rahat ve çok yönlüdür ve aynı zamanda o kadar da pahalı değildir. Yirmi ila otuz dolar (ve bazen daha az) arasında herhangi bir yere düzgün bir çift satın alabilirsiniz.
Kanvas ayakkabıların büyük bir avantajı, “az bakım gerektiren” ve “telaşsız” bir ayakkabı olmalarıdır. Başka bir deyişle, onlarla ilgilenmek çok kolaydır. Öncelikle kanvas ayakkabılarınızı giymeden önce (hatta daha iyisi ilk satın aldığınızda) üzerine kumaş bakım spreyi veya kola uygulayarak korumanız iyi bir fikirdir. Hassas bir cildiniz varsa, ayakkabılarınıza sprey sıkarken vinil veya lastik eldiven takmanız ve sonrasında ellerinizi güzelce yıkamanız akıllıca olacaktır. Astımınız veya başka bir solunum probleminiz varsa her zaman bir maske takın ve sprey gözünüze kaçarsa veya cildinizi tahriş ederse hemen bol su ile yıkayın.
Kanvas ayakkabılar kirlendiklerinde kolayca çamaşır makinesine atılabilir. Bunu yapmadan önce daima hafif nemli bir bezle ayakkabının tabanındaki veya yanlarındaki yüzey kirlerini temizleyin. Ayakkabılar çamura bulanmışsa, önce yumuşak bir fırça ve suyla hafifçe ovalayın. Herhangi bir ticari deterjan (Tide, Ivory Snow, Sunlight veya Gain gibi) onları güzel ve temiz hale getirmelidir. Bağcıkları çıkarmanız ve kanvas ayakkabılarla yıkamanız, elde yıkamanız veya bir sonraki çamaşır yıkamanızda yıkamanız önerilir. Kanvas ayakkabılar, havayla kuruması için bir ipe kolayca asılabilir. Genellikle nispeten kısa bir süre içinde giymeye hazır olmaları gerekir.
Kışın bir çift kanvas ayakkabı giyerseniz (ancak bu tavsiye edilmez – çok soğuk!) ve sonunda ayakkabının tabanının çevresinde yoğunlaşarak tabanın üst kısmında ince beyaz dalgalı çizgiler oluşursa, bunlar yoldaki tuz lekeleridir ve mümkün olan en kısa sürede çıkarılmalıdır. Yerinde bırakılırsa, tuz lekeleri kanvasın sertleşmesine ve ardından çatlamasına neden olur ve dikiş maalesef çürür. Kanvas ayakkabılarınızı “süet ve kumaş” şampuanıyla yıkayarak ve ardından havayla kuruması için bir yere koyarak bundan kaçının. Kanvas ayakkabıları radyatörün, şöminenin veya başka herhangi bir doğrudan ısı kaynağının yanına koyarak asla kurumasına izin vermeyin, çünkü ısının yoğunluğu ayakkabının malzemesini tahrip edebilir.
Ayrıca oku: En İyi 9 Temel Ayakkabı
Kanvas ayakkabılar her zaman doğal şeklini korumaz ve bazen bu, onları giyme şeklimiz ve içinde yürüme şeklimiz yüzündendir. Bazı insanlar ayakkabılarının bir tarafına diğer tarafına göre daha fazla ağırlık koyar ve bu durum potansiyel olarak ayakkabının tabanını veya topuğunun aşınmasına ve sayanın gereksiz yere gerilmesine neden olabilir. Bu sorunu çözmek için, ayakkabı ağaçlarını (çoğu alışveriş merkezinden ve kaliteli ayakkabı mağazalarından satın alınabilir) kullanın veya orijinal şeklini korumalarına yardımcı olmak için ayakkabılarınızın burunlarını gazete (veya normal kağıt) ile paketleyin. Ve ayakkabı bağcıklarının arada bir değiştirilmesi gerektiğini unutmayın. Her zaman bağcıklarını bağla ve çok uzun (tehlikeli ve özensiz görünümlü, çok çabuk kirlendiklerini söylememize gerek yok) veya çok kısa (uzun olmamalarını telafi etmek için ayakkabıyı doğal olmayan bir şekilde birbirine çekerler) almayın. .