Merhabalar…
Malum gündemin konusu “şeker”. Beslenme kuralları adına en önemli konulardan biri de “şeker tüketimi”. İşlenmiş şekerden uzak durmamız gerektiğini hepimiz biliyoruz. Öyle ki, zinhar uzak durulacak “üç beyazlar” listesinde ilk sıraya yerleştirerek dillere pelesenk hale getirmişiz.
Bir de doğal olarak meyve, tahıl ve baklagillerde bulunan şeker, yani karbonhidratlar var tabii. Doğal olmasına rağmen her besindeki karbonhidrat masum değil maalesef.
Glisemik yükü yüksek besinlere dikkat
Bir besinin tüketildikten sonra, vücutta kan şekerine olan etkisini ifade etmek adına “glisemik indeks” ve “glisemik yük” olarak adlandırılan iki terim kullanıyoruz.
Glisemik yük, glisemik indeksten daha sonra tanımlanan bir ifade olmakla birlikte bize daha sağlıklı bilgi veriyor. Kabaca, bir besinin glisemik yükü, o besinin bir porsiyonundaki karbonhidrat miktarını esas alarak bu karbonhidratın kan şekerinde ne hızda bir değişime sebep olduğunu anlatır. Glisemik yükü fazla olan besinler kan şekerinde ani yükselişe sebep olur ve bu nedenle daha çok insülin hormonu salgılanmasına, ardından da kan şekerinin hızla düşmesine yol açtığından acıkma süresi de kısalır.
Bu nedenle özellikle diyabet hastalarının glisemik yükü yüksek besinlerden uzak durması gerekir.
Uzm. Dyt. Gizem Keservuran
özel içeriğidir.
GIPHY App Key not set. Please check settings