Öğretmenler, okul öncesi eğitime başlayan çocuklarda motor becerilerinde ciddi bir düşüş gözlemlediklerini belirtirken, bunun için tablet ve akıllı telefonlar gibi cihazları suçlu bulduklarının altını çizdi. Günümüzde çocuklar daha az kalem ve makas tutuyor, dolayısıyla küçük kaslarını daha az kullanıyorlar.
Oyun hamurlarıyla oynama, makas ve yapıştırıcı ile kes-yapıştır aktiviteleri gibi aktivitelere daha az zaman ayıran günümüz kuşağı, evlerinde kolaylıkla ulaşabildikleri akıllı telefonlar ya da tabletlerle zaman geçirmeyi daha çok tercih eder hale geldi. Çünkü onları daha kolay yollardan eğlendiren, enerji harcamadan, kendilerini hiç zorlamadan video izleyebiliyor, dokunmatik ekranlarla oyun oynayabiliyorlar.
Geri kaldıkları tek konu elbette el yazısı olmuyor, makası tutmaktan, ayakkabı bağlamaya ya da çatal bıçak tutmaya kadar küçük kaslarını kullandıkları tüm aktivitelerde bir tembelleşme söz konusu.
Ne kadar önemli
Akıllı telefonlar çağında, çocukların el yazısı yazamıyor oluşları ne kadar önemli olabilir ki ?
Tabii ki okullardaki uygulamalarla da desteklenen başarılı tablet ve bilgisayar kullanımı, gelecekte yaşayacak çocuklarımız için elbette ki muazzam önemli. Teknoloji, çocukların öğrenim hayatı için araştırma olanakları, sonsuz bilgiye ulaşım kolaylığı gibi muhteşem fırsatlar yarattı ve yaratmaya devam ediyor. Ama şu bir gerçek ki bilgisayarla birçok şeyi yapabilmemize rağmen hala kalem tutmaya ihtiyaç duyuyoruz. Öğretmenler yazılı sınavlarda, çocukların yazılarını okuyamadıklarını ve bazı çocukların ise yazı yazarken ciddi ağrı ve yorgunluk yaşadığını anlatıyor. 4 yaşına gelmiş bir çocuğun artık kalem ya da makas tutabiliyor olması gerektiğini söylüyorlar.
Peki ebeveynler ne yapmalı
Ebeveynlerin çocuklarıyla ellerini kullandıkları uygulamalı aktiviteler yapmaları gerekiyor. Bu aktiviteler arasında parmakları güçlendirmek için, hamur şekillendirmeleri yapmak, boncuklarla oynamak, makas ve yatıştırıcı kullanmak yer alabilir. Tabii ki her ekran-dışı aktivite örneğin blok inşa etmek aynı derecede küçük kas çalışmasına yardımcı olmaz. Ancak işaret parmağı ve baş parmağın birleştirilip birlikte hareket ettirilmesi kompleks bir durumdur ve çocuğun bu hareketi çalışması gerekir.
Hülya Akhan
Kaynak:abc.net.au
özel içeriğidir.
GIPHY App Key not set. Please check settings